בכל פעם שאני מגיע לכותל המערבי בין אם זה לשמח חתן וכלה שבחרו לערוך חופה בכותל ובין אם מדובר בשמחת בר מצווה בכותל המערבי, תמיד אני שואל את עצמי מה היה כאן בתקופת בית המקדש, כשעיני סורקות את האבנים הגדולות והעתיקות דמיוני פורש כנף לימי בית ראשון ואם לדייק יותר אזיי אני מעלי בעיני רוחי את יום קביעת המזוזה בבית המקדש הראשון.
מה היו המטעמים שהוכנו לאירוע רם מעלה זה?
איך היו סדרי הביטחון?
היכן לנו מאות אלפי היהודים שהגיעו מכל קצוות ישראל בגבולות ימי בית ראשון?
ארץ רחבת ידיים מדן ועד אילת, שירתם של הלוואים ועוד אין ספור מחשבות על בתי המקוואות הטהורים שחיכו למיליוני העולים לרגל ועל האווירה הכללית שהייתה ברחובות ירושלים בימי העלייה לרגל,
אבל יותר מכל אני מדמיין את החלק המוזיקלי בכלל ואת חלקם של המתופפים בפרט.
בישראל של שנות האלפיים שיש הרבה מתופפים עם שופרות בכותל שמשמחים חתני בר מצווה ובני משפחותיהם, אני יכול לחוש ולו בתור מתופף שמרגיש את הקצב שבוער בכולם אני סופג את האנרגיות של הניגון יישר למחזור הדם.
לפני שאתם צוללים לכתבה הזו, ממליץ לכם לבקר באתר של מעגל מתופפים מתופפי המדבר לכתבה אינפורמטיבית איך לערוךבר מצווה בכותל.
וגם תוכלו להתעדכן מה קורה עם מתופפים בכותלהמערבי בירושלים
בית המקדש השלישי בדרך ומה שנשאר מבבת המקדש הראשון והשני ברובד הגשמי הם אותם אבנים עדות אילמת תפאורה מוחשית לעוצמתו של בית המקדש וברובד הרוחני אי אפשר להתעלם מאותה הבטחה אלוקיית שהשכינה לא תזוז מהכותל המערבי, וכאשר אנו מערבבים בין הרוח והגשמיות בעזרת תיפוף ושמחה אפשר לחוש אפילו לרגע דל את אותם תחושות נשגבות שחשו היהודים שזכו לראות את בית המקדש על תילו אותם יהודים שזכו לעלות לירושלים בשלושת הרגלים ועברו את המסע בדרך לירושלים שלוש פעמים בשנה לשמחה הגדולה בירושלים להביא ממנחת השדה וממעשרות הכרך מנחה לכוהנים שהעלו קורבנות בבית המקדש בירושלים.
מתופפים בכותל הסרטון שיראה לכם באמת איך צריך לנגן 👇
מאז שחרב בית המקדש והוגלה ישראל מארצו, בכל דור ודור שרו היהודים : "בשנה הבאה בירושלים" שיר עם יהודי נפוץ בעל שלוש מילים שחוזרות על עצמן (רשימת שירים לבר מצווה בכותל) בצורת מנטרה ששרים אותה ללא הרף ובשמחה גדולה ואמונה עצומה. אותם יהודים שלא זכו בימיי חייהם לראות את ארץ ישראל בכלל ואת משאת נפשם העיר ירושלים בפרט,
בכל תפילה ובכל אירוע עלה שמה של עיר הקודש והכיסופים רק הלכו וגברו, בכל אירוע ואירוע הוזכרה ירושלים ואף בחתונות עד עצם היום הזה שוברים כוס עדות לחורבן ונשבעים שלא לשכוח את ירושלים: "אם אשכח ירושלים תשכח ימיני, תדבק לשוני לחיכי אם לא אזכרכי אם לא אעלה את ירושלים על ראש שמחתי.
תהלוכת בר מצווה בכותל👇
ירושלים של שנות האלפיים
בדור הגאולה הנוכחי ברוך השם זכינו להיות מן העולים והזוכים להיות חלק מהיהודים השבים מגלות בת אלפיים שנה ומקימים מחדש את מלכות ישראל בארץ ישראל, יחד עם זאת ברור שהמלכות עדיין לא הושלמה ועוד אנו ממשיכים לכסוף לבית המקדש ולערוג לימים בהם עמד על תילו בית תפארתנו.
אין זה ברור מאיליו שזכינו לעלות לארץ ישראל ולגור בה באופן חופשי ובטוח שיש לנו את צבא הגנה לישראל, חשבו לרגע כמה היו אבותינו מהדור הקודם כוספים לירושלים, גם מי שהצליח לעלות ולבקר בכותל המערבי עשה זאת אחרי מסע לא פשוט והרבה הקרבה אישית, מסעות לארץ ישראל היו ככרוכים בסיכון אישי גבוהה מחמת אותן סכנות דרכים שארבו לעולים לארץ ישראל ולו זו בלבד אלא שסכום המצלצלים שנדרשו לנסיעה שכזו היו ברוב המקרים נחלתם של אנשים עשירים מאוד שיכלו לממן כלכלית נסיעה שהייתה מורכבת בדרכים לא דרכים ובסכנות נפש לא קטנות. גם שהגיעו סוף סוף לישראל אחרי מסע נדודים בים וביבשה לא הייתה ישראל מקום בטוח לתיירים יהודים והבודדים שאכן חרפו את נפשם וממונם והגיעו לארץ הסתכנו מאוד ונחשבו לגיבורים של ממש.
מתופפים ושופרות לטקס בר מצווה בכותל 👇
היום שירושלים והכותל המערבי נגישים כל כך ובטוחים כל כך, האם אנחנו משכילים לנצל את הנס הגדול הזה ולעלות לירושלים ואפילו לחגוג את שמחתנו בעיר הקודש? מסתבר שהרבה מאוד הורים לחתנים החוגגים בר מצווה מעדיפים אכן לחגוג בכותל המערבי את יום המצווה ולעלות לירושלים ולחגוג בר מצווה בכותל, כמי שליווה הרבה מאוד חתני מצווה בדרכם להניח תפילין ולעלות לתורה בכותל אני יכול להעיד על חוויה יוצאת דופן, חוויה שהיא למעשה זיכרון שנחקק בלב הנער וכנראה שילך איתו לכל החיים, אירוע בר מצווה בכותל הוא סוג של אירוע המהווה אבן דרך הן לאורחים שהשתתפו וכמובן למשפחה הקרובה וחתן בר המצווה,
זהו יום שייזכר כחוויה עמוקה ביותר וימשיך ללכת איתנו ועם משפחתנו כנראה לאורך כל החיים.